AlLLaH iTu SetiA aDA...daN aNa...inSyALLah SediA berSAma..

JIWAKU SEORANG MUJAHID...TIDAK KENAL HENTI...

Wednesday, November 16, 2011

BiLa HaTi KaTa suKa..

"eh...pencil box.."

ana membelek-belek pencil box yg ditinggalkan di atas meja itu. Ana baru sahaja selesai membasuh cawan kotor di sinki foyer aras 3 blok kolej. Siapa punya nih? Hati ana dah berkenan pada pencil box itu. Simple tetapi uniknya ada tanda kenang-kenangan 'KOLEJ 6' pada badannya. Kebetulan, ana memang mencari pencil box...kawan ana baru aje hilangkan pencil box ana.

"aku mesti dapatkan pencil box ni..."

Itu tekad ana. Boleh sahaja ana terus mengambil pencil box itu, tetapi ana tahu ianya bertuan. Lagi pula, ana sedang bersendiri, ada hasutan suruh ana ambil sahaja.. Tapi takutkan Allah menidakkan tindakan itu. Ana perlu tahu milik siapa pemiliknya dan meminta izin. Ana yakin dan ana perlu 'be a gentleman' untuk mendapatkannya.

Waktu lain ana ke sinki foyer, pencil box itu sudah tiada di atas meja. Ahhh...sudah...mata ana mencari-cari ke segenap sudut.aahh...ada rupanya...tersimpan di satu tempat. Ini tidak boleh jadi, ana perlu bertindak cepat sebelum terlepas ke tangan orang. tekad semakin kuat.

"Hasmil,pencil box ini siapa punya yer?"

Ana bertanya kepada seorang sahabat yg berada di situ pada ketika lain pulak. Pencil box itu berada di atas meja lagi.

"eh, tak tahu lah..."

Jawapan hampa yang diberi.Tidak mengapalah...kalau ada rezeki,adalah nanti.

"Ya Allah...aku berkenan untuk memiliki pencil box itu...kurniakanlah ianya kepada aku..."

ana berdoa usai solat tadi. Ana betol-betol mahukan pencil box itu.Kiranya ana berjaya mendapatkannya, ana akan menghargai ia sungguh-sungguh.

"hadi...pencil box siapa ya kat atas meja kat foyer tuh? Yang ada tulisan KOLEJ 6?"

Ana bertanya seorang sahabat. Mungkin dia tahu.

"Owh..itu special edition punya. Kalau ariff nak, boleh dapatkan dekat pejabat."

"Tapi macam mana? takkan semudah itu kot...hadi boleh tak tanyakan kat kawan-kawan hadi, siapakah pemilik pencil box tuh??"

"erm..baiklah..nanti hadi tanya"

Namun, jawapan yang ana dapat sekali lagi mengecewakan.

"mereka tak tahulah milik siapa. Pelajar Junior rasanya."

ermm...erm..

"ariff...ada helmet tak?"

seorang sahabat yg lain datang ke bilik, ingin meminjam topi keledar.

"hah...ada...nak pinjam ambillah...tapi buruk sikit.."

"tak apa..."

"ah ya Mus...pencil box atas meja kat depan foyer tuh siapa punya yer?"

ana beranikan diri bertanya. Buat tak malu. Dah hati kata mahu...ana perlu berusaha mendapatkannya.

"owhh..itu kawan saya punya. Kenapa?"

"alhamdulillah...siapa yer Mus? saya berkenan lah dengan pencil box itu."

"erm..nanti saya bagitahu dia...boleh sahaja rasanya. Saya yakin dia akan kasi"

Dan...alhamdulillah. Ana berjaya mendapatkan apa yang ana mahu dengan cara yg diredhai Allah insyaAllah.

MORAL: bila hati kata suka...milikilahlah si dia dengan cara yang Allah suka...
hari ini ana dapat pencil box, lain kali nak dapatkan isteri solehah pula..

1 comment: