AlLLaH iTu SetiA aDA...daN aNa...inSyALLah SediA berSAma..

JIWAKU SEORANG MUJAHID...TIDAK KENAL HENTI...

Sunday, January 8, 2012

MaLas BeLAjaR...



“ariffff…arifff…arifffffff…”





Alamakkkk…katil dah memanggil-manggil
Rasa-rasanya baru sahaja buka buku
Cepat bebenar mata ni mula layu




Tidur pon sooodaaappp nih
Tapi kalau asyik tidur jaaa
Nanti dalam dewan exam pon tidur jugak lah jawabnya…



Tapi…(tapi lagiii..)
Otak dah tepu ni weiii
Tiba-tiba rasa jemu
Dah malas lah nak belajar


Tettttttt…

Tu diaaaa…

M.A.L.A.S B.E.L.A.J.A.R

Well…
Dalam proses mentelaah ilmu ni
Biasanya otak boleh menerima satu jam yg pertama sahaja
Seterusnya








kamu perlu rehatkan otak kejap
Jadi jom…
Kita take a nap…

~ cuci mata tengok-tengok langit ke (jangan pejam mata tidur oiittt..)



~alas perut dengan makan yang ringan-ringan ke (jangan tibai nasi, nanti tersadai…)



~ baca buku-buku hiburan sat..(ehem…ehem…hiburan not mean majalah yg menjolok biji
mata yerrr..)

~ tak pun tengok TV atau apa-apa video dalam 5, 10 minit
(jangan p layan movie sudahhh..)

Roh atau jiwa itu
juga perlu dirawat dan dibersihkan



Hati kamu dah terganggu dan terhijab



Dah…dah…cepat luruskan niat
Baru tak hadir mood ‘malas’

~ ambil masa baca quran 2, 3 muka surat



(baca novel atau komik 2, 3 buah boleh ajerrr kan? Kan? Kan?)

~dirikan solat sunat
(sila solat taubat banyak-banyak sebelum nak berhajat dengan Tuhan yerr..)

~muhasabah diri sejenak
(jangan melayang sampai ke langit ke tujuh sudahhh..)



Errmm..mungkin juga kebosanan sedang melanda



Yeahh..one more time
You have to enjoy urself…lets make some fun

~telefon family atau member kat kampong bertanya khabar



(jangan p layan mengumpat pulak ehhh…)

~usik kawan-kawan yang berdekatan dengan anda
(ley gelak guling-guling kan…)



~pergi riadah petang-petang
mainbola, badminton ke,jogging…

atau teng teng ke...



congkak...



guli...



errr..
apa-apa ajer lah korang...

Teringat tips seorang member
Bila dia rasa katil dah memanggil-manggil
Dia selerakkan katilnya dengan nota-nota...
Hambikkkk kau!!!
Tapi kalau saya



Saya tetap landing berselimutkan nota-nota tersebuuuttt…
Hohoho

Masing-masing ada cara sendiri
Untuk hindari rasa malas dan boring
Time killer-killer dan gile-gile punya nak study
Lagi-lagi exam dah dekat kan? Kan? Kan?

Selamat berjuang ye untuk semua




“berangkatlah kamu baik dengn rasa ringan mahupun dengan
rasa berat, dan berjuanglah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah.Itu lebih
baik bagimu jika kamu tahu”
(attaubah,9:41)

Ingat…tanggungjawab kita kepada Allah
Ilmu yang berguna itu penyelamat dunia dan akhirat

Ingat…perjuangan kita untuk mak ayah
Pastikan kita buat mereka tersenyum puas



Ingat…peranan kita kepada semua
Erti hidup pada memberi, bukan setakat menerima sahaja..



Ingat…azam kita pada diri sendiri
Allah tidak akan mengubah nasib ini jika kita tidak berusaha kearahnya...






Semoga datang kita dengan segunung harapan, membawa kita
pulang dengan kejayaan…

No comments:

Post a Comment